WGA & Verzuim Een gezonde kijk op duurzame inzetbaarheid

WGA & Verzuim

Eigen risicodrager worden voor de WGA?

FinancieelCollectief helpt u graag bij het maken van de juiste keuze: de voor u optimale optie, gecombineerd met een passend dienstenpakket. Dat is financieel gunstig voor uw organisatie én zet u als sociaal werkgever beter op de kaart. Wij snappen dat de keuze niet zo 1, 2, 3 te maken is. Maar als u nu goed kiest, heeft u straks meer rendement van re-integratie en preventie. Zullen we hier eens over doorpraten onder het genot van een kopje koffie?

Maak een afspraak

Werknemersverzekering

Op arbeidsongeschiktheid zit niemand te wachten. De gevolgen ervan zijn ook goed voelbaar in de portemonnee. Om een grote inkomensval te voorkomen, kunt u een WIA-excedentverzekering afsluiten (ook collectief mogelijk) of een WGA-hiaatverzekering.

Werkgeversverzekering

Medewerkers die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, kunnen u flink op kosten jagen. Met een beetje pech moet u 2 jaar het loon doorbetalen. Of u daarna ook invloed heeft op het re-integratieproces hangt af van de manier waarop uw WGA-risico is afgedekt.

Jarenlang betalen voor zieke ex-werknemers? Wij vertellen u graag wat u kunt doen om dit te voorkomen. Pro-actief en reactief.

Wet BeZaVa

De Wet BeZaVa (officieel: Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters) stelt dat u verplicht bent om loon door te betalen aan zieke werknemers. Niet alleen aan vaste medewerkers, maar ook aan medewerkers met een tijdelijk contract. Zelfs wanneer ze al uit dienst zijn loopt u nog financiële risico’s!

Die maatregel is genomen omdat het percentage flexwerkers dat in de ziektewet terechtkwam, steeds hoger opliep. Op zich begrijpelijk dat hier iets aan gedaan wordt. Het vervelende is alleen, dat de maatregel grote financiële gevolgen voor u kan hebben. Zeker als u uw WGA-risico onvoordelig heeft afgedekt.

FinancieelCollectief helpt u graag om te voorkomen dat uw medewerkers uitvallen en van de Ziektewet de WIA inglijden. Tijdens een persoonlijk gesprek leggen we graag uit welke mogelijkheden hiervoor zijn.

Afdekking WGA-risico

Uw medewerker is al geruime tijd uitgevallen. Hoe voorkomt u dat u nóg 10 jaar indirect de loonkosten moet doorbetalen vanwege arbeidsongeschiktheid? Dat hangt ervan af hoe uw WGA-risico is verzekerd.

Bent u eigenrisicodrager voor de WGA? Dan komen de kosten voor de WGA-uitkering en re-integratie voor uw rekening. Aan de andere kant, kunt een interventietraject naar keuze aflopen en zo de kosten in de hand houden. Hoe sneller u de werknemer de WGA uitkrijgt, hoe lager uw schade.

Draagt het UWV het risico, dan ziet het plaatje er heel anders uit. Het UWV is dan verantwoordelijk voor re-integratie, zonder hierover verantwoording aan u als werkgever af te leggen. Terwijl u wel 10 jaar lang een hoge premie betaalt die vaak hoger is dan de uitkering die aan de werknemer verstrekt wordt.